Съвети за родители за справяне с „Предизвикателствата на Момо“

Британски полицейски служби излизат със специални съобщения, съдържащи съвети към родителите, как да реагират, ако детето им получи „Предизвикателство от Момо“.

Полицейските служби съветват: „Уверете се, че децата разбират колко е важно да не дават лична информация на някого, когото не познават“, съобщи BBC.

Полицията призовава родителите да контролират до какво съдържание имат достъп децата им в интернет и да кажат на децата си, че никой няма право да ги накара да правят нещо, което не искат.

Ирландската полиция публикува съобщение, в което се казва, че това изключително тревожно предизвикателство се крие в безобидни игри или видеоклипове, играни от деца, и когато се изтегли, той моли потребителя да общува с „Момо” чрез популярни приложения за съобщения като WhatsApp. Именно в този момент децата са заплашени, че ще бъдат прокълнати или семейството им ще бъде застрашено, ако не се самонаранят.

Досега не са известни случаи на пострадали деца, се казва в публикацията на BBC.

Полицейският детектив казва в съобщението, че заплахата от проклятие може да звучи глупаво за възрастен, тя може да бъде много страшна перспектива за едно малко дете и то може да се чувства принудено да извършват действия, за да защити себе си или семейството си от по-нататъшни вреди. От решаващо значение е родителите да участват в онлайн живота на децата си, казват от полицията. Родителите са призовани да обяснят на децата за онлайн опасностите и да се уверят, че децата ще им кажат, ако нещо или някой онлайн ги кара да се притесняват.

Съветът към родителите е да контролират устройствата, използвани от децата, и ограниченията за подходящо за възрастта съдържание.

Според службите във Великобритания родителите трябва да следят за следните признаци,  които проявяват децата:

Стават потайни, особено за това, което правят онлайн;

Прекарват много време в интернет и социалните медии;

Когато се приближите, превключват екраните на устройството си;

Оттеглят се или се ядосват след използване на интернет или изпращане на текстови съобщения;

Имат много нови телефонни номера или имейл адреси на техните устройства.

Можете да споделите: