Facebook премахна повече от 500 страници и профили, свързани с Русия

Натаниел Глейхър, ръководител на политиката за киберсигурност съобщи, че Facebook е премахнал над 500 страници, групи и профили, действали координирано и нарушили правилата на Facebook и Instagram.

364 Facebook страници и профили са били свързани в мрежа, която произхожда от Русия и работи в прибалтийските държави, Централна Азия, Кавказ и страните от Централна и Източна Европа. Страниците са се представяли като новинарски или свързани с теми като времето, пътуванията, спорта, икономиката или политиката в Румъния, Латвия, Естония, Литва, Армения, Азербайджан, Грузия, Таджикистан, Узбекистан, Казахстан , Молдова, Русия и Киргизстан.

„Ние открихме, че тези страници и профили са свързани със служители на „Спутник“, информационна агенция, базирана в Москва, и че някои от страниците често са публикували по теми като антинатовски настроения, протестни движения и антикорупция“, пише Глейхър.

Въз основа на съвет от американските правоприлагащи органи са премахнати и 107 Facebook страници, групи и профили, както и 41 акаунта в Instagram с координирано „неавтентично“ поведение като част от мрежа, която произхожда от Русия и работи в Украйна. Лицата, които стоят зад тези фалшиви профили, са се представяли най-вече като украинци. Споделяни са местни украински новини по различни теми, като времето, протестите, НАТО и здравните условия в училищата. „Установихме известно техническо съвпадение с дейността, базирана в Русия, която видяхме преди междинните избори в САЩ…“, пише Глейхър.

Можете да споделите: