Нова глоба от £ 15 000 за Cambridge Analytica

Службата на британския комисар по информацията ICO съобщи, че SCL Elections Ltd,  известна още като Cambridge Analytica, е глобена с 15 000 лири стерлинги за неспазено разпореждане за разкриване на информация.

Наказанието от Hendon Magistrates ‘Court е по Закона за защита на данните от 1998 г. Наказателното производство е свързано с решение от май 2018 г. компанията да отговори изцяло на искане за достъп до информация, подадено от американския професор Дейвид Карол.

Освен глобата, съдът е разпоредил  компанията да заплати разходи и компенсация за ищеца в размер на 6 170 лири стерлинги.

Британският комисар по информацията, Елизабет Денхам, заяви,  че това наказателно преследване, първото срещу Cambridge Analytica, е предупреждение , че за игнориране на закона има последствия. Организациите, които обработват лични данни, трябва да уважават правата за неприкосновеност на информацията за хората. Когато това не се случи и компаниите игнорират известията на ICO за изпълнение, ние ще предприемем действия, заявява Денхам.

ICO съобщава, че разследването  продължава и в момента се анализират материалите, иззети по време на разследването.

С признаването на вината си компанията е приела, че е трябвало да отговори изцяло на искането на проф. Карол за достъп до информация. Cambridge Analytica предоставила на професор Карол електронна таблица с информация, която е съхранявала за него, когато той подал първоначалната си молба. BBC съобщи,  че делото е заведено от ICO след жалба, подадена от проф. Дейвид Карол. Както проф. Карол, така и ICO смятат, че SCL Elections Ltd  не разкрива цялата информация. Така се стига до последното съдебно решение. ВВС цитира изявление на проф. Карол в Twitter, че „Cambridge Analytica …предпочита да бъде глобена, отколкото да предаде данните, което ми се струва много странно.“

Можете да споделите: