Търси се хакерът, публикувал данните на Меркел, политици от всички цветове обвиняват федералната агенция в небрежност

Полицията е нахлула в дома на 19-годишен мъж като част от разследването за публикуваните в Twiiter лични данни на германски политици и знаменитости.

Тийнейджърът признал, че познава извършителя, съобщи  DW.

Германската полиция нахлула в дома на тийнейджъра в неделя по време на  разследването на нарушение на неприкосновеността на данните на германски политици, включително канцлера Ангела Меркел и президента Франк-Валтер Щайнмайер и журналисти. Данните включват мобилни номера и финансова информация. Очаква се среща на германския министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер с ръководителите на криминалната полиция и на агенцията за киберзащита (BSI), за да разбере какво знаят за кибератаката.

Криминалисти са претърсили жилището на Ян С., а той е бил разпитан като свидетел по делото. Той признава, че познава виновния хакер.

Стана ясно, че Федералната служба за безопасност на информационните технологии на Германия (BSI), е осъзнала мащаба на нарушението на данните в петък, няколко седмици след като депутат е съобщил на служители на BSI за подозрителна дейност по личната му сметка.

Политици от всички партии се възмутиха от бездействието на BSI. Особен гняв предизвика фактът, че са научили за проблема от медиите. Според депутати „задължението на федералното правителство да информира парламента е валидно и между Коледа и Нова година“. Нужно е да се изясни от „кой орган  какво знае, откога и какъв е отговорът „, казват политици. Даже констатират „объркване сред органите за сигурност“, небрежност от страна на BSI и „очевидно сериозни недостатъци в координацията на органите за сигурност.“

Можете да споделите: