Повече от три часа въртяха на шиш главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай

В американския конгрес повече от три часа Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google, отговаря на въпроси в изслушване, свързано с практиките на компанията при събиране и използване на данните.

CNBC и някои други медии нарекоха изслушването „гриловане“. Въпреки атаките журналистите отбелязват неговата непринуденост, увереност и хладнокръвие. Сундар Пичай съобщи, че повече от 160 милиона души са проверили настройките си за поверителност на Google през последния месец.

Въпросите бяха от политическите пристрастия на платформата до плановете за създаване на цензурирано приложение за търсене в Китай и нормите за защита на неприкосновеността на личния живот. Републиканците обвиняват Google и други технологични платформи в предубеденост към консервативните мнения. Пичай многократно отговори, че алгоритмите за търсене на Google не облагодетелстват конкретна идеология, а показват най-подходящите резултати за търсенето на потребителя.

Възможността за блокиране на резултатите от търсенето на запитвания, които китайското правителство счита за чувствителни, като например „човешки права“ и „студентски протест“, също беше тема за законодателите. На въпросите за създаване на специална версия на търсачката за Китай Пичай отговори, че в момента няма такова намерение. Той отбеляза, че достъпът до информация е „важно човешко право“.

Можете да споделите: