Мария Габриел: Европейска мрежа от проверители на новини ще заработи до края на 2019 г.

По време на днешната конференция FAKE NEWS OF TRUE TROLLS, организирана от Дигитална национална коалиция, българският еврокомисар Мария Габриел напомни за приетия на 26 септември Кодекс за борба с дезинформацията онлайн.

Тя съобщи, че до края на следващата година ще заработи европейска мрежа от проверители на новини  – fact checker.  Европейската комисия има ангажимент да им предостави платформата, която те да използват за споделяне на добри практики.

През март следващата година ще има седмица на медийната грамотност, съобщи Мария Габриел. Тя очаква национални инициативи за седмицата.

Д-р Преслав Наков от Qatar Computing Research Institute ръководи международен екип, който анализира източниците на информация в интернет, за да намира фалшиви новини. На днешната конференция той демонстрира програма, която посочва използваните пропагандни техники в компютърни текстове. В различни цветове в даден текст се показва съответната пропагандна техника и fact checker може да провери това конкретно твърдение.

Можете да споделите: