ICO: Политическите партии на острова да се готвят за одити още до края на тази година

Защитата на данните и осведомяването на гражданите за техните права е глобален проблем, който изисква глобални решения. Надявам се това разследване да накара други компетентни органи да предприемат действия и да определи стандарт за бъдещи разследвания, заявява британският Комисар по информацията Елизабет Денъм при представянето на доклада до парламента за използването на данни в политически кампании.

Службата на британския комисар по информацията (ICO) смята да глоби общо 150 хиляди лири организатора на кампанията в подкрепа на Брекзит и  финансиралата я застрахователна фирма Eldon Insurance. Санкциите са за нарушения на законодателството за защитата на данните и на правилата за електронен маркетинг. В съобщението на службата на Комисаря по информацията се казва, че движението Leave.EU, застъпник за излизането на Великобритания от ЕС, е глобено с 60 хиляди лири. Глоба със същия размер е наложена на компанията Eldon Insurance, основана от бизнесмена Арън Банкс. Отделно Leave.EU ще трябва да плати 15 хиляди лири за други нарушения – разпращане на пропагандни материали за Брекзит до електронните адреси на близо 300 хиляди клиенти на Eldon.

Освен това надзорният орган по опазването на личните данни разследва дали Eldon е споделила с Leave.EU лични данни, предоставени й единствено за застрахователни цели. Комисарят Елизабет Денъм заяви, че разследването е показало смущаваща намеса в личното пространство на гласоподавателите.

По време на разследването е поискана информация от повече от 30 организации и са събрани 700 терабайта данни – еквивалента на 52 милиарда страници като някои проблеми все още се проучват.

Службата не се ограничава с констатации, свързани Брекзит, а предупреждава за рискове в поведението всички 11 големи политически партии в Обединеното кралство и предстоящи одити до края на годината.

Особено тревожно е закупуването на информация за начина на живот на граждани, която е обработвана без нужното съгласие от тяхна страна.

Специално внимание Елизабет Денъм отделя на нуждата кодекс, който да регулира поведението по време на кампании и избори.

Можете да споделите: