Продават се данни от 120 млн. профила във Facebook по 10 цента

Руският офис на BBC публикува разследване по обява за продажба на данни от 120 милиона профила във Фейсбук за 10 цента всеки. Предполага се, че хакерите са се добрали и до текстовете на 80 000 лични съобщения чрез злонамерени разширения на браузърите.

Тези разширения са инсталирани със съгласието на ползвателите и са достигнали до личната информация. Потребителите са основно от Украйна и Русия, но има информация и от Великобритания, САЩ и Бразилия.

BBC  цитира вицепрезидента на Facebook Гай Розен, който казва, че разширенията вече са недостъпни, а сигурността на социалната мрежа не е компрометирана.

Руската служба на Би Би Си е изпратила на електронната поща, посочена от продавачите, оферта от името на купувач, заинтересуван от закупуването на данни от два милиона профила. Отговорът дошъл от Джон Смит, който написал, че разполага с база данни на 120 милиона души, от които  2,7 млн – от Русия. На въпроса дали данните са от Cambridge Analytica или от следващото нарушение на сигурността,  обявено от Facebook през септември, той отговаря, че информацията няма нищо общо с изтичането на данни.

Можете да споделите: