Google+ спира от август 2019 г.

Затваряме Google+ за потребителите,  съобщи в блога си Google.

Решението дойде, след като  в. „Уолстрийт джърнъл“ разкри информация за неоторизиран достъп до лични данни на потребителие, който е скрит от контролните институции, за да се предотвратят репутационни щети.

Google заяви, че софтуерен бъг в социалната мрежа е дал на външни разработчици потенциален достъп до лични данни данни от потребителския профил в Google+ между 2015 г. и март 2018 г., когато проблемът е остранен.

Не може да се установи точно данните на кои потребители са били незащитени, но броят на потенциално засегнатите профили е до 500 000, а приложенията с достъп до тях са 438.

Не е намерено доказателство, че някой разработчик е бил наясно с тази грешка и че данните от потребителския профил са били използвани злоумишлено. От Google обещават през следващите месеци да предоставят допълнителна информация как потребителите ще изтеглят и мигрират данните си.

Google+ ще остане достъпен за корпоративни клиенти, за да могат да го използват за вътрешни дискусии и като корпоративна социална мрежа.

В бъдеще Google Play ще ограничи кои приложения ще могат да искат  разрешения за достъп до телефонния номер на потребителя.

Можете да споделите: