Тази седмица е посветена на киберхигиената

„Младите предприемачи, дигиталната сигурност и pizza-та“ е едното от двете събития, с които София се включва в шестото издание на Европейския месец на киберсигурността (ECSM). Агенцията на ЕС за киберсигурност (ENISA), Европейската комисия с над 200 партньори от цяла Европа провеждат тази кампания през октомври.

Европейският месец на киберсигурността през 2018 г. е съсредоточен върху четири теми, по една за всяка седмица:

  • седмица 1—1 октомври до 7 октомври: „Практикувайте основни мерки за киберхигиена“,
  • седмица 2—8 октомври до 14 октомври: „Разширете своите цифрови знания и умения“,
  • седмица 3—15 октомври до 21 октомври: „Разпознавайте киберизмамите“,
  • седмица 4—22 октомври до 28 октомври: „Възникващите технологии и неприкосновеността на личния живот“.

Европейският комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел е цитирана в прессъобщението: „Киберсигурността е предизвикателство, но и възможност за Европа. Колкото по силни сме в предотвратяването и отпора на киберзаплахите, толкова по-добре за конкурентоспособността на нашите предприятия и сигурността на нашите граждани. Европейският месец на киберсигурността действително подчертава, че всеки носи отговорност и може да допринесе за сигурен цифров единен пазар“.

Изпълнителният директор на ENISA Удо Хелмбрехт казва: „В глобален план до 2019 г. се очаква финансовите щети, предизвиквани ежегодно от софтуер за изнудване, да надхвърлят 11,5 милиарда щатски долара, лицата, които могат да станат обект на атака се очаква да достигнат 6 милиарда до 2022 г., и въпреки това броят на незаетите работни места в областта на киберсигурността се очаква да се утрои. Това са условия за колосална катастрофа. ECSM е поела задачата да обърне тези тенденции, като повишава осведомеността за заплахите за киберсигурността и предлага решения за организации и граждани.“

Официалният уебсайт на кампанията е https://www.cybersecuritymonth.eu/.

Там потребителите могат да намерят съвети и предложения на 23 езика, да се запознаят с материали за повишаване на осведомеността и да получат достъп до хранилището на ECSM на координаторите от всички държави членки. Те могат и да проверят познанията си с актуализираната викторина по киберсигурност. Уебсайтът съдържа също интерактивна карта, от която хората могат да разберат какви дейности се организират във всеки град.

Тази седмица темата е „Практикувайте основни мерки за киберхигиена“. Целта ѝ е да подпомогне обществеността при установяването и поддържането на ежедневни практики, проверки и цялостно поведение, които осигуряват безопасност онлайн.

„Киберсигурността е отговорност на всеки. Спри! Помисли. След това се свържи.“

Кампанията може да се последва в Twitter @CyberSecMonth с хаштаговете

#CyberSecMonth, #OctoberNIS и #CyberAware.

Можете да споделите: