ЕК разреши Apple да купи Shazam

Европейската комисия одобри придобиване на Shazam от Apple. Комисията стигна до заключението, че сливането няма да засегне неблагоприятно конкуренцията в европейското икономическо пространство.

Комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, заяви, че е извършен подробен анализ, включително и на потребителските данни, с които разполага Shazam, преди да се вземе решението. Придобиването от Apple не би намалило конкуренцията на стрийминг пазара.

Комисията стигна до заключението, че сделката не би предизвикала опасения за конкуренцията в ЕИП или в която и да е съществена част от него. Решението за сливане не освобождава компаниите от спазването на всички приложими закони за защита на данните.

Shazam е базиран в Обединеното кралство разработчик и разпространител на приложения за разпознаване на музика за смартфони, таблети и персонални компютри.

Reuters съобщи миналата седмица, че Apple планира да създаде онлайн инструмент за нуждите на полицията. Екип ще обучава полицията за това, какви данни могат и не могат да бъдат получени от производителя на iPhone, според писмо от компанията, което тя отказва да коментира.

Компанията заявява в писмото си, че е отговорила на 14 000 искания на американските правоохранителни органи миналата година.

Можете да споделите: