Неделна разходка 17: ИПК Родина – корупция, политически и икономически опити за нарушаване на процеса на оценка

Цитатите са от проекта на Световната банка, който вече е публичен

Проектът за реформа на приходната администрация на Световната банка за почти 32 млн. евро вече е публичен. Какво пише в него за ИПК Родина:

Единствената проектна дейност, при която държавната подкрепа беше по-малко от достатъчна, беше рехабилитацията на сградата на централния офис на НАП в София. След възлагане на обществена поръчка с фалстарт и политически и икономически опити за нарушаване на процеса на оценка, правителството реши да поиска отмяна на планираното саниране по проекта, тъй като офертите бяха значително над отпуснатите средства. Подходът за публично частно партньорство за тези строителни работи (заобикалящ законодателството на страната за обществени поръчки) беше договорен с Министерския съвет през 2008 г., но наскоро също се провали. Дейността, която е много необходима за по-нататъшно подобряване на ефективността на НАП и намаляване на разходите за спазване на задълженията на данъкоплатците, сега ще трябва да приключи, вероятно с помощта на държавни средства.

(xi) ii) Избягвайте строителни работи / ремонти, които често допринасят за забавянето на институционалните проекти за развитие. В рамките на проекти за институционално развитие често е трудно да се снабдяват големи строителни дейности. Поръчката е сложна с допълнителни стъпки като архитектурен дизайн и предварително проучване, които могат да удължат поръчката за повече от една година. Освен това националните интереси и възприемането на корупционно влияние, които изглежда са общи за този вид поръчки, често нарушават процеса на възлагане на обществени поръчки. Когато е възможно, най-добре е да се избягва този вид дейност, когато екипът на Банката и изпълнителната агенция нямат значителен опит в осъществяването на дейността.

Простете за дърварския превод, затова ето и оригинала:

 

Защо се сетих за проекта ли? Защото днешното невежество ражда чудовищни неща като следното съобщение във Фейсбук:

ВАЖНО!!!

Утре от 9.30 до 10.00 ще взривяват високата сграда на ИПК „Родина“

на бул. „Цариградско шосе“ и много хора ще ходят да гледат сеир. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКА ВЗРИВЯВАНЕ, ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕДУЦИРА АЗБЕСТОВАТА ПРАХ, КОЯТО Е В БЕТОНА. АЗБЕСТЪТ Е КАНЦЕРОГЕНЕН!!! КОСВЕНИТЕ ЖЕРТВИ ОТ 11 СЕПТЕМВРИ 2001Г. СА ОСНОВНО ОНКОБОЛНИ И В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ЖЕРТВИТЕ В СРУТИЛИТЕ СЕ НЕБОСТЪРГАЧИ.

Снимки: интернет

Четете, хора! Сбогом, ИПК!

 

Можете да споделите: