Родителите вече могат да анимират рисунките на децата си

Meta даде достъп до система за създаване на движещи се герои, които танцуват и скачат

На 16 декември 2021 г. Meta даде достъп до прототипа на система за анимиране на детски рисунки с изкуствен интелект.

В съобщението на компанията пише, че детските герои са създадени с въображение, които изискват от нас да мислим малко по-различно, за да разпознаем хората и нещата. За AI това е предизвикателство, защото детските рисунки често са абстрактни.

Изследователите на Meta са разработили първия по рода си метод за използване на AI за автоматично анимиране на детски ръчно нарисувани фигури на хора и човекоподобни герои (т.е. герой с две ръце, два крака, глава и т.н.). Когато качват рисунки в прототипната система, родителите и децата могат да гледат как рисунките се превръщат в движещи се герои, които танцуват, прескачат и скачат. И те дори могат да изтеглят видеоклип на своите анимирани рисунки, за да ги споделят с приятели и семейство. За да продължи обучението на AI на родителите е дадена възможност да предоставят за използване рисунката на детето им.

В съобщението на Meta пише, че докато много инструменти за изкуствен интелект могат да се справят с реалистични изображения на хора, детските рисунки добавят ниво на разнообразие и непредсказуемост, което прави идентифицирането на изобразеното много по-сложно. Целта е била създаването на изградим система за изкуствен интелект, която може да идентифицира и автоматично да анимира човешките фигури в детските рисунки с висок процент на успех и без никакво човешка помощ.

Това е постигнато чрез разработената система за обучение на AI да идентифицира фигура, подобна на човек, в детската рисунка, което може да бъде сложно, когато други обекти или фигури на страницата имат подобни характеристики, цветове или размери.

Човекоподобната фигура се изолира без да се включва нищо друго на страницата, така че анимираната фигура да е възможно най-близка до това, което детето е планирало.

След това фигурата се раздвижва.

„Като обучаваме AI да работи ефективно с детски рисунки, се надяваме, че този проект ще ни приближи до изграждането на AI, който може да разбере света от човешка гледна точка. Каним ви да изпробвате възможностите на системите за анимация, като качите рисунките на вашите деца в нашия прототип“, пише в сайта на Meta.

Можете да споделите: