Британският център отчете повече от 700 кибератаки за година

В четвъртия годишен преглед  NCSC се похвали с увеличаване на жените в професията

NCSC  – Националният център за киберсигурност защитава Обединеното кралство от средно 60 атаки на месец през годината, в която ресурсите му бяха насочени към битката с коронавируса, разкри последният годишен преглед на организацията днес.

NCSC е обработил 723 инцидента между 1 септември 2019 г. и 31 август 2020 г., като около 200 са свързани с коронавирус. През предходните три години средно инцидентите са 602 годишно (590 през 2017 г., 557 през 2018 г. и 658 през 2019 г.).

Ръстът тази година отразява текущите усилия на NCSC за активно идентифициране и смекчаване на заплахите, съвети, които организацията получава от обширната си мрежа от партньори и доклади от самите жертви.

За една година, силно повлияна от пандемията, прегледът подчертава подкрепата на NCSC за сектора на здравеопазването, като сканиране на повече от 1 милион IP адреса на NHS за уязвимости.

Кибер престъпници, които искаха да използват обществения страх от пандемията, изпратиха 2,3 милиона съобщения през първите четири месеца.

Линди Камерън, главен изпълнителен директор на NCSC, каза, че този ​​преглед очертава широтата на забележителната работа, извършена от NCSC през изминалата година, до голяма степен на фона на споделената глобална  коронавирусна криза. От справянето със стотици инциденти до защитата на демократичните институции и поддържането на хората в безопасност, докато работят отдалечено. Всичко това беше постигнато с подкрепата на правителството, бизнеса и гражданите и ги призовавам да продължат да допринасят за нашата колективна киберсигурност, казва Камерън.

Нарастващата заплаха от ransomware е представена в отчета, който разкрива, че NCSC е обработвал над три пъти повече инциденти с ransomware в сравнение с миналата година.

Успоредно с този ръст се наблюдава и значителна промяна в начина, по който престъпниците извършват тези нападения. Традиционно на жертвите се отказва достъп до собствените им данни, докато не бъде платен откуп, но нападателите все повече заплашват да разкрият чувствителна информация публично, докато не бъде получено плащане.

NCSC наскоро актуализира своите насоки, за да отрази този променящ се характер и подчертава своя ангажимент да гарантира, че организациите и фирмите в Обединеното кралство разбират как могат да станат възможно най-сигурни, както и да подкрепят правоприлагащите органи за изправяне на отговорни престъпници пред съда.

Чрез CyberFirst NCSC продължи да вижда напредък в работата си, за да осигури по-голямо разнообразие в следващото поколение специалисти по киберсигурност.

В новото състезание за момичета CyberFirst през 2020 г. участваха почти 12 000 момичета, а при тазгодишните летни курсове момичетата са с 60% повече.

Можете да споделите: