5 съвета за превенция на киберизмами в служебна среда

Националният център за действие при инциденти в информационната сигурност CERT България публикува плакат на ENISA- Европейската агенция на ЕС за киберсигурност

Националният център за действие при инциденти в информационната сигурност CERT България публикува съобщението, че като част от кампанията за Европейския месец на киберсигурността, ENISA (Европейската агенция на ЕС за киберсигурност) споделя 5 съвета за предотвратяване на опитите за измама в служебна среда:

Спрете опитите за измама в служебна  среда – 5 съвета за служители

  1. Ако получите имейл от висшестоящ служител или ръководител, със „спешна“ молба/изискване за плащане, проверете информацията и по друг начин.

Запазете спокойствие, когато получите „спешна“ молба, свързана с плащане от по-висшестоящ служител в компанията Ви

Измамниците могат се представят за старши мениджър, обикновено управител/директор, за да убедят член от екипа да плати тайно.

Проврете дали имейл адресът e верен и потвърдете детайлите по тел. – не набирайте номера от подозрителни имейли.

  1. Бъдете подозрителни и проверявайте молбите за смяна на потребителска информация и данни.

Винаги проверявайте произхода на молбите за промяна на данни за методите на плащане

Ако получите мейл или телефонно обаждане от доставчик с информация за промяна в методите на плащане, това вероятно е измама. Свържете се с доставчика на услугата, за да проверите информацията.

  1. Пазете се от сигнали за пробив в сигурността на служебната Ви система – проверете информацията с компетентните колеги!

Внимавайте за фалшиви предупреждения за защита

Фалшивите сигнали често се използват от измамници, за да подмамят служителите, че е имало пробив в сигурността на служебната система или интернет банкирането. Тогава изискват финансова информация, за да „поправят“ уязвимостта. Уверете се, че сигналът е легитимен като се обадите на човек от Вашия телефонен указател.

  1. Преди да изтеглите файл или да последвате линк, консултирайте се със съответния специалист във Вашата организация!

Има безброй начини, по които измамниците се опитват да убедят служителите да изтеглят злонамерени файлове. Ако се съмнявате в някой мейл, не отваряйте и не теглете приложени файлове, не следвайте линкове. Информирайте IT отдела си, за да може да проверява съмнителното

  1. Не споделяйте публично служебна информация, особено в социалните мрежи!

Мисли преди да споделиш!

Не споделяйте чувствителна служебна информация в социалните мрежи – това увеличава рисковете да се превърнете в мишена.

Проверете служебната политика по отношение на споделянето в социалните мрежи и ако се съмнявате, не поствайте,

Следете страницата ни за повече информация и запомнете най-важният съвет – Помисли преди да кликнеш!, казват от CERT България.

@CyberSecMonth , #CyberSecMonth, #ThinkB4UClick!

Можете да споделите: