Фалшивите профили във Facebook разчитат на алчност и безпросветност, затова „Помисли преди да кликнеш“ – официалното мото на европейския месец на киберсигурността

През октомври всички свързани събития и инициативи са координирани от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и Европейската комисия с подкрепата на държавите членки.

Днес сутринта чух лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки да се оплаква, че негов фалшиф профил във Facebook обещава награди срещу лични данни. Намерих в социалната мрежа негов пост от 23 септември със следния текст: „От няколко дни тук циркулират някакви фалшиви мои профили с игри, раздаване на пари и има хора, които са се вързали!
Това е акция на жалки измамници! НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ИЗМАМИ!

Споделяйте тази информация, за да стигне до повече хора!
https://www.actualno.com/…/volja-sezira-gdbop-za-falshivi-p…

Стори ми се странно защо споделя информационен сайт, а не сайта, например, на собствената си партия. После видях, че той не е актуализиран от изборите. Темата отново извежда въпроса защо няма никаква връзка между сайтовете на политическите партии и профилите им в социалните мрежи.

Ето и текста от https://www.actualno.com:
„ВОЛЯ“ сезира ГДБОП за фалшиви профили на Веселин Марешки във Фейсбук

Политическа партия „ВОЛЯ“ сезира отдела за киберпрестъпления в ГДБОП и екипа на Фейсбук по повод появили се фалшиви профили на лидера на партията Веселин Марешки, чрез които измамници предлагат онлайн игри, събират лични данни на хората – ЕГН и банкови сметки, и им изпращат съобщения, че получават големи парични награди. В други фалшиви постове се твърди, че той ще раздава пари на всички с КОВИД19. Абсолютно неправомерно са използвани откъси от негови видео-обръщения и интервюта с цел заблуда на хората. „Призоваваме потребителите на социалната мрежа Фейсбук да не се поддават на тези измами!“, приканват от „ВОЛЯ“.

Припомняме, че зам.-председателят на НС Веселин Марешки има само една страница във Фейсбук, която има над 100 000 последователи!

„Държим да подчертаем, че благотворителната дейност на лидера на „ВОЛЯ“, чрез която помага на много хора, църкви, различни културни инициативи, се базира на внимателна преценка, проучване и принципи, които категорично изключват онлайн игри и събиране на лични данни!“, посочват от „ВОЛЯ“.

„Надявам се компетентните органи бързо да разкрият тези жалки измамници, които направо се гаврят с бедни българи, готови да повярват на всичко в отчаянието си”, коментира от своя страна Марешки.“

Каква е разликата, ако публикацията беше в сайта на партията?

Цитатите от името на партията щаха да изглеждат по-достоверни, а лидерите – далеч по-умни.

Като консултант бих посъветвала всички партии до края на октомври да използват символите на европейския месец за киберсигурност.
@CyberSecMonth , #CyberSecMonth, # ThinkB4UClick!

„Помисли преди да кликнеш“ е официалното мото на ECSM 2020. Този октомври програмата се фокусира върху две теми, за да помогне на хората да се идентифицират и да бъдат подготвени за кибер заплахите. Първата тема, „Цифрови умения“, предоставя на участниците информация по въпроси, свързани с електронната поверителност, като защита на личните данни, кибер тормоз и кибер преследване.

Втората тема, „Кибер измами“, споделя информация за настоящите и потенциалните кибер заплахи като фишинг, компрометиране на бизнес имейли и измами с онлайн пазаруване.

Агенцията на ЕС за киберсигурност и нейните партньори ще публикуват доклади, организират събития и дейности като обучения, стратегически срещи, презентации и др.

Темата „Кибер измами“ дава представа за настоящите и потенциалните кибер заплахи, за да помогне на широката общественост и бизнеса да минимизират рисковете.

COVID-19 доведе до увеличаване на електронната търговия, което предизвика опасения относно сигурността на данните и онлайн плащанията.

Затова, споделяйте:

https://www.enisa.europa.eu/topics/cybersecurity-education/european-cyber-security-month/ecsm-2020

 

 

Можете да споделите: