И ЦКБ съобщи за имейли, с които се изисква лична информация на клиенти

В Нидерландия националният център за киберсигурност съобщи за DDoS атаки до 250 Gbps, при положение, че през 2019 г. над 40 Gbps атаките са 11, като най-голямата от тях е 124 Gbps.

На 2 септември ЦКБ публикува следното съобщение: Опит за злоупотреба с данни на клиенти на банката

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви напомним, че Централна Кооперативна Банка не изпраща към своите клиенти електронни съобщения (e-mail), с които да изисква от тях да въвеждат лична информация и данни на посочен интернет адрес.

Съобщенията НЕ СА ИЗПРАТЕНИ от ЦКБ АД – те представляват злонамерен опит за „фишинг“ атака и имат за цел да съберат клиентска информация.

В никакъв случай не предоставяйте Ваши лични данни и информация, свързана с достъпа Ви до интернет банкирането, Вашата банкова сметка, данни от карта и други. Паролите за достъп са персонални и е Ваше задължение и отговорност да ги запазите известни единствено и само на Вас.

При подобни случаи, препоръчваме да се предприемат следните действия:

  • Проверка на компютърното устройство с лицензиран антивирусен софтуер;
    Редовно обновяване на ползваната система, използване само на лицензиран и закупен софтуер;
  • Промяна на паролата за достъп до пощата със сложна комплексна парола (големи и малки букви, числа и служебни символи, с не по-малко от 10 символа).
    Отправяме молба към всеки, който е получил подобни електронни съобщения и е въвел лична информация на посочения линк, да се свърже незабавно с представител на Банката на телефони:
  • *5050 (Таксуването на разговорите е спрямо тарифите и политиките на използвания от клиента мобилен оператор. Възможно е обажданията към кратък номер да не се включват в пакета безплатни минути, за което ЦКБ не носи отговорност);
  • 02/9266 500;
  • 0889 934 694;

В текста на фишинг електронно съобщение (e-mail), което може да получите, се казва, че профилът ви изтича за по-малко от 24 часа и приканва да се кликне върху отлючване на профила.

На 4 септември нидерланският център за киберсигурност съобщи, че се наблюдава увеличение на интензивността и броя на DDoS атаките

В текста на съобщението се казва, че от август различни организации са засегнати от DDoS атаки, които в някои случаи водят до прекъсване на онлайн услугите. DDoS атаките се фокусират главно върху споделена инфраструктура, а въздействието на атаките може да бъде потенциално голямо, тъй като са засегнати мрежите на интернет доставчиците и страдат и крайните потребители.

DDoS атаките са изключително големи по,  според данни  на NCSC има атаки до 250 Gbps, при положение, че 11 атаки над 40 Gbps има през 2019 г., като най-голямата от тях е 124 Gbps.

Можете да споделите: