Шест европейски потребителски организации внясат сигнали срещу Google в националните защитници на неприкосновеността

Потребителски организации от Холандия, Полша, Чехия, Гърция, Норвегия, Словения и Швеция поискаха от националните регулатори на неприкосновеността на личните данни да предприемат действия срещу Google, тъй като търсачката следи движението на милиони потребители в нарушение на GDPR, съобщи BEUC.

BEUC е организация,  в която членува и българската Активни потребители. В сайта им обаче няма информация, че подкрепят акцията на колегите си.

Очакванията са националните органи за защита на личните данни да предприемат действия срещу Google, въз основа на норвежко проучване.

Обвивенията са, че Google използва различни методи, за да насърчи потребителите да активират „историята на местоположенията“ в настройките.

Според BEUC практиките оставят потребителите на тъмно по въпроса за използването на техните лични данни и не са в съответствие с Общия регламент за защита на данните (GDPR), тъй като Google няма валидно правно основание за обработката на въпросните данни. По-специално докладът показва, че съгласието на потребителите, предоставено при тези обстоятелства, не се дава свободно.

 

Можете да споделите: