Неделна разходка 23

Всяка неделя обещах да разказвам за неудачни идеи за прилагане на GDPR – някои направо смешни. Тази неделя съм на вълна тестове – през седмицата успях да се запозная с теста на едно българско ведомство, търсещо да назначи длъжностно лице по защита на личните данни, и да реша теста на сайта на Европейския месец за кибер сигурност (ECSM).

https://cybersecuritymonth.eu/references/quiz-demonstration/intro

Европейският тест е страхотен – достъпен е на 24 езика, има два варианта – за Privacy и  General Security и още 2 нива на трудност, а ако случайно посочиш грешен отговор, те осведомява подробно къде и защо не си прав. Въобще – интелигентно образоветелно решение, което не се съмнявам, че е станало доста популярно по време на традиционния месец #CyberSecMonth, #OctoberNIS и #CyberAware.

Българският тест ме впечатли със странния си подход – да се посочват няколко отговора, както и възможността – „нито един от посочените не е верен“. През предстоящата седмица ще поискам официално формуляра и отговорите към него, за да ги покажа на Комисията за защита на личните данни. И, разбира се, ще ги публикувам за всенародно обсъждане.

Можете да споделите: